Молитва "Отче наш": її тлумачення і значення


У всі часи, в різних культурах і релігійних віруваннях молитва була головним способом спілкування з богами. Часто служби проходили у супроводі музичних інструментів і молитви виконувалися як пісні. Православ'я перейняло багато звичаїв старовини, в тому числі і читання молитов. Однією з найголовніших вважається молитва Отче наш, про яку розповідає Євангеліє від Луки. Ісус познайомив з її словами своїх учнів, які попросили навчити їх молитися.

Тлумачення молитви "Отче наш"

Варто познайомитися з текстом молитви ближче. Його знає кожен віруючий. Але, часом, він вимовляється швидко, скоромовкою, майже автоматично і людина не вникає в суть молитви, тоді як в бесіді з Богом необхідно душевне участь і слова, що йдуть від серця. Починається молитва Отче наш з прохання до Бога звертатися до нього як до батька. Але це не означає, що людина повинна відчувати до Господа панибратские почуття. Швидше, це прохання повинна зміцнити в будь-якому віруючому благоговійний трепет перед Ним. Далі молитва згадує про трьох проханнях до Бога. "Хай святиться Ім'я Твоє" - говорить про те, що перед людьми Бог проявляється через своє ім'я, яке висвітлює наш світ, повний гріха з часів Адама. У цій фразі звучить прохання про те, щоб світ наш не відвернувся від Бога. "Та прийде Царство Твоє" - звучить далі в молитві, і це означає, що Царство Боже завжди з нами. Необов'язково щоб потрапити в нього треба вмирати. Можна відчути його навіть на землі, під час церковної служби, при зустрічах зі святими людьми, під час читання духовних книг. Щоб увійти в Царство Боже необхідно відчути мир і спокій в душі, відчути благодать. Далі молитва Отче наш мовить про те, що Воля Бога повинна відбуватися однаково як на небі, так і на землі. Людина цілком довіряє себе волі Бога. У житті дуже важко прислухатися до чужих думок, погоджуватися в суперечці, приймати іншу позицію під час дискусій. Але сказати Богу, що буде все по його волі, набагато легше. Адже це воля, яка приносить благо, дає свободу. Потім в молитві слідують три особисті прохання до Бога. У першій прохання «хліб насущний на кожен день», мова йде про найнеобхідніше і необхідному, що потрібно людині для життя: їжа, кров, одяг. У другій прохання - "пробачити нам гріхи наші, як ми прощаємо винуватцям нашим". Бог розуміє, що ввергає в тривогу і страх людей - боязнь залишитися без житла і їжі, страх перед Богом в очікуванні покарання за гріхи. Але молитва дає надію: все можна змінити на краще! Досить прощати тих, хто повинен вам, або наніс образу. І тоді Бог відпустить гріхи ваші. Тому що всі люди у нього в боргу. В останньому проханні звучить прохання не вводити в спокусу. Це можна трактувати як боязнь зустріти такі випробування, які виявляться не під силу. Такий стан речей може виникнути аж ніяк не з волі Бога, а за бажанням самої людини, осліпленого гордістю і зарозумілістю. Молитва "Отче наш" просить Бога позбавити нас від влади диявола і його мереж. Закінчується молитва словом «Амінь», що можна перекласти, як «правильно», «так буде так». Подібним чином закінчується кожна молитва.

Витоки молитви "Отче наш"




Якщо говорити про витоки молитви Отче наш, можна звернутися до древніх джерел. Раніше грецькі джерела приймалися як пріоритетні і вірні. Але в них знаходилися багато неточності й перекручування, які виникали під час перекладу. Таким чином, молитва "Отче наш" арамейською стала справжнім відкриттям, щоб вникнути в суть Ісусової молитви. Її коріння сягає в юдейську традицію. За формою вона чітко побудована за тим вимогам, за якими будувалися молитви за часів Ісуса. Молитва повинна була містити в собі сім прохань, і складатися з трьох частин. Спочатку йшло прославляння Бога, потім особисті прохання і завершувалася молитва подякою. Молитву "Отче наш" можна назвати найціннішим даром Ісуса своїм учням і всім людям.

Молитви в Православ'ї

У православній церкві слов'янські молитви з'явилися завдяки братам просвітителям рівноапостольним Кирилу і Мефодію, які перевели Псалтир з грецької мови і подарували слов'янам абетку. Слов'янську мову, використовуваний в російській богослужінні, поєднує в собі історичну культурну пам'ять народу і об'єднує різні покоління віруючих. Так і молитва "Отче наш" під час богослужінь звучить церковнослов'янською мовою, але від цього не стає менш близькою і зрозумілою істинно віруючим людям, для яких Православ'я - совість і душа.

Поділися в соц мережах: