Ікона сімейна - священний оберіг для щасливого життя


До ікон - зображень святих, Господа і Його матері - у більшості людей особливе, трепетне ставлення. Виникає найчастіше воно саме по собі, незалежно, віруюча людина стикається з ними чи ні. Це пов'язано з особливою енергетикою, яку випромінює той чи інший живописний образ. На Русі здавна існувала традиція мати ікони, що передаються з покоління в покоління представникам одного сімейства, одного роду.

ікона сімейнаІкона сімейна - поняття багатозначне. Це могли бути образу, які знаходяться в родині не одне покоління, є ніби оберегами роду, захисниками його представників. Успадковує таку ікону зазвичай старша дитина в сім'ї. Або ж вона передається по жіночій лінії. Або залишається у одного з представників чоловічої статі - продовжувача прізвища. Така ікона сімейна може нести зображення Миколи Чудотворця, лик Богородиці або Спасителя і т. Д. Нею батьки благословляють нареченого і наречену на довгий і радісне подружжя. Молячись перед образом, хтось з родини отримує зцілення чи іншу важливу допомогу. З часом ікона сімейна стає тією самою реліквією, яка допомагає зберегти мир в домі і лад між чоловіками і дружинами, дітьми і батьками, родову пам'ять про пращурів - дідів і прадідів. Звідси і ставлення до неї як до безцінної святині. А втрата її сприймається як фатальне ознаку прийдешніх бід для всього роду.

ікона для сімейного благополуччяМає й інше значення термін «ікона сімейна». Так називають образ, написаний майстром на замовлення і зображає всіх святих, які протегують членам цієї сім'ї. У православ'ї їх називають «святі тезоіменитого». І чим більше людина в родині, тим більша кількість святих на іконі можна побачити. Більш того, на ній можуть зображуватися ангели-охоронці бабусь, дідусів, яких вже немає в живих. З якою метою це робиться? Такий образ володіє величезною силою, т. К. Підключений до християнського егрегор безліччю «датчиків». Він згуртовує всю сім'ю, допомагає вирішити конфлікти і спірні ситуації. Чим старіше образ, тим більший сакральний сенс він набуває. І сама ікона для сімейного благополуччя надзвичайно важлива. Особливість її в тому, що перед цією кольоровий «картинкою» люди моляться не тільки за себе, за благополучне вирішення власних потреб, а й за своїх близьких, їх здоров'я, благополуччя, щастя. Тому на чолі образу художником малювався або Спаситель, що благословляє паству, або Матір Божа з покривом, що захищає своїх чад. Існує й безліч інших варіантів композиції сімейної ікони.

Хранительки нашого вогнища




Але що робити, якщо у вас немає образу, переданого у спадок, а хочеться мати свій домашній оберіг? Ще які ікони сімейні існують? По-перше, зі Святим Миколаєм, Божою Матір'ю Казанської з Немовлям, а також з самим Христом. Саме ними дається батьківське благословення, вони символізують гармонію сімейних відносин, вірність і спокій. Богородиця уособлює господиню будинку, Спаситель - господаря, Немовля - їх дітей. Ікона Іверської Божої Матері також відноситься до розряду сімейних, дуже сильних і значних, чудотворних. Цей образ допомагає тим, хто просить про кохання, щасливе заміжжя, знаходиться в пошуку своєї половинки.

які ікони сімейніТакож в якості сімейних рекомендується мати образи Святої Трійці, Семистрільна, Троєручниця, «Пом'якшення злих сердець», «Божа Матір Нев'янучий Колір». Перші дві вішають зазвичай над вхідними дверима і напроти них. Вони захищають весь будинок і його мешканців від зла і скверни. Перед останньою моляться за збереження родини, особливо якщо подружжя знаходиться на межі розлучення. Бажано мати образ і Божої Матері Цілительки, щоб здоров'я фізичне і моральне в сім'ї було на належному рівні. У неї просять, щоб те чи інше розпочату справу закінчилося благополучно.

Взагалі в Росії близько 100 ікон, які можна застосовувати як сімейні, щоб захищати за їх допомогою благополуччя свого роду.

Поділися в соц мережах: