Древній бог рід у слов'ян: історія, зображення і опис


Поширення різних версій слов'янського неоязичництва в останні роки зробило досить популярним такого персонажа слов'янської міфології, як бог на ім'я Рід. Про те, хто це і яку роль відіграє бог Рід у слов'ян, ми поговоримо в цій статті.

бог рід

Суть Рода

Як відомо, в дохристиянські часи слов'яни були політеїстами, тобто поклонялися безлічі богів. Всі разом вони складають пантеон, який всередині себе має певну структуру та ієрархію. Бог Рід – це той, хто стоїть на самому верху цієї ієрархії. У певному сенсі він навіть перевершує її, стоячи за нею, оскільки сам по собі ряд богів і богинь, це лише прояви Роду. Іншими словами, це бог-прародитель, джерело всього сущого, першооснова.

Про верховенство Рода

Іноді кажуть, що бог Рід – верховний бог у слов'янських народів. Це не зовсім вірно. Верховним серед інших є Перун. Іноді це місце також засвоюється Сварогу, батькові Перуна. Але хто б не був вище серед інших, його верховенство підкреслює його відмінність від інших богів. Тому Сварог – це не Перун, а Перун – це не Велес, і так далі. Рід же – це те божество, яке долає в собі всі диференціації. Іншими словами, російська бог Рід являють собою збірний образ, персоніфікацію повноти всього. Всі інші боги, як, втім, і весь світ, це тільки окремі прояви Роду. Тому він не верховний бог, а бог, який є джерелом божественності, джерелом всього сущого – він вищий будь ієрархії. Умовно можна назвати його надверховним богом, підкреслюючи його незалежність від принципу ієрархії і перевагу над нею.

бог рід у слов'ян

Опис Рода в сучасному неоязичництві

Теологічні пошуки сучасних неоязичників слов'янського ізводу зазвичай зводяться до твердження, що Рід – найдавніший бог. Рід є творцем і творцем світу, що ріднить його з образом Творця в ортодоксальному християнстві. Втім, самі язичники, як і християни, схильні люто заперечувати це тотожність. Бог рід слов'ян вважався також прабатьком першого покоління божеств, званих боги-отці. Він є причиною всіх причин, засновником світобудови, первинною творчою силою, первомислью і джерел всього. Рід нескінченний і перевершує поняття часу і простору. Язичники, говорячи про Роде, так само згадують про якийсь світовому яйці – символі первинного світу, загальному для безлічі культур.

Вважається, що до прояву в акті творіння Рід перебував у якомусь світовому яйці, який перевищує межі матеріального світу. Це яйце – символ зароджується світу, виношуваної божественною силою. Коли яйце розколюється, з нього виникає світ – небо і земля. Вважається також, що поза Рода немає ніякого буття, так само як і небуття. Іншими словами, бог Рід всюдисущий і позачасове. І все, що можна помислити, перебуває в ньому. І нічого немає такого, щоб його перевершувало або було від цього відокремлена.

древній бог рід

Світло і темрява, добро і зло

Оскільки бог Рід – це бог, в якому перебуває все, то він перевершує за своїми якостями такі поняття, як добро і зло. Відповідно, про його моральних якостях не можна говорити буквально, оскільки всі етичні категорії, це лише людські поняття і не підлягають проекції на божество. Таким чином, не можна сказати, що Рід добрий або злий. Він вище і того, й іншого.

Рід і народження




Неоязичники наполягають, що від імені бога Рода стався дієслово «народжувати». Тобто народження – це акт уподібнення даним Богу, співучасть у його творчому акті створення. Втім, що було насправді первинно – ім'я бога або слово, що означає природний акт відтворення, достеменно невідомо. А тому твердження прихильників язичництва можна прийняти тільки на віру.

російський бог рід

Рід в міфології

Образ Рода представляє його як того, хто безпосередньо створив цей світ таким, яким ми його знаємо. Земля і небо, зірки, сонце і місяць, гори, рівнини, водойми, рослини і тварини – все це справа рук Роду. І все це у своїй сукупності сам бог Рід. Він же розділив світобудову на три частини – правуй, ява і навь – три фундаментальні категорії язичницького слов'янської космології. Дійсністю в цій системі називається світ, в якому живуть люди. Тобто це той світ, який ми бачимо за вікном, світ матерії. Прав ж, це вищий світ, світ, в якому живуть боги – діти Роду. Це світ торжества правди і справедливості, уособлення всього кращого і доброго. Що стосується Наві, то це світ нижній. У Наві мешкають мертві. Деякі міфи, а точніше спроби їх сучасній інтерпретації, повідомляють, що в Наві розташовується царство пітьми – так зване Пекельне царство.

Зображення бога роду в слов'янській міфології також тісно пов'язане з образом світового дерева, роль якого у слов'ян грає дуб. Крона його сходить до прави, коріння – до нави, а стовбур, відповідно, являє собою світ серединний, тобто дійсність.

Міфи описують, як з дихання бога Рода з'явилася Лада – богиня гармонії, краси, любові і мудрості. Лада у втіленні сови грала роль посланниці Рода і провісниця його волі людям і всьому живому. Крім того, за однією з версій міфів, при творенні світу Родом були створені божества Доля та Недоля. Вони називаються прабог і їх роль полягала в тому, щоб плести разом з Макошью нитки долі, що визначають хід історії людей і богів. Втім, інші міфи говорять про те, що народжені ці персонажі були значно пізніше.

зображення бога роду

Коли світ був створений, Род побачив, що він прекрасний, але хаотичний. У ньому не було ніякого порядку, не було того, хто міг би його контролювати, обробляти і зберігати. Тому наступним кроком Рода було створення Сварога. Останній являє собою великого бога слов'ян, бога-коваля. Будучи ремісником, Сварог скував ланцюги, якими були з'єднані між собою всі частини світобудови. Завдяки цьому в космосі був наведений порядок і світ став структурований. Таким чином, Род усунувся від справ і занурився у відпочинок, а Сварог продовжив його справу творіння, а потім – управління.

Часто разом з Родом згадуються і так звані рожанниці – божественні сутності в жіночій іпостасі. Деякі вважають, що під ними маються на увазі богині Лада і Леля. Інші наполягають, що, принаймні, одна з цих самих рожаниц – богиня Жива.

Поділися в соц мережах: