Сунна - це Мусульманське священний переказ


Кожен народ має власну релігію, але припускає єдину концепцію. Тому не можна з упевненістю розділяти людей за релігійним принципом. Але ось ті, хто сповідує іслам, шанують священний переказ, яке по суті є викладом життя пророка Мухаммада.

сунна це

Його вчинки служать зразком чесноти і беруться за основу шляху істинного мусульманина. Здається, що це добра казка, але даний образ багатий прихованим змістом, завдяки якому вчення заходить в душу.

Іслам і його відмінності від християнства

У Корані, священній книзі мусульман, сказано, що треба шанувати Єдиного Бога, того, хто вище нас усіх, того, хто може обдарувати і покарати, того, хто свого часу посилав істину Ісусу, Ісмаїлу, Мойсея й Аврааму. Засновником релігії став Мухаммад, пророк, якого ставлять вище інших. В основі віри - поклоніння Аллаху і Мухаммаду. Мусульмани вірять, що Аллах вище простої людини, його вчинки є еталоном і жити за законами Аллаха - є вища благодать, так як після смерті правовірного мусульманина чекають райські сади з неземними блаженствами. В ісламі п'ять основних стовпів віри. Це її оголошення, щоденна молитва, благодійність, пост, паломництво до святого міста Мекки.

мухаммад пророк

Молитва у мусульман може відбуватися як самостійно, так і під керівництвом більш релігійної людини.

Що таке сунна?

Це і є те саме переказ про життя Пророка. Для кожної мусульманської громади сунна - основне вчення про життя. Після Корану це другий джерело права, вбирає в себе всі вчинки Пророка, його слова і думки. До певного часу сунна - це усно передаються слова, потім фіксуються у вигляді хадисів. Між нею і Кораном тісний зв'язок, але є кілька мінімальних відмінностей. Все-таки сунна являють собою особливого роду інструкцію, тому релігійній людині простіше і зрозуміліше слідувати їй. Коран викликає більше благоговіння і служить для усвідомлення гріховності своєї. До речі, є свого роду критерій для ісламських правознавців - знання сунни, без якого їх думка не буде авторитетним.

Влада сунни

Після того як помер Мухаммад, що заснував іслам, сунна дозволила розібратися з безліччю питань про життя громади та Халіфату.

священний переказ

Але треба сказати, що значимість цієї речі ніколи не применшувалася, а з дев'ятого століття її почитали вже майже нарівні з Кораном. Вийшло, що сунна - це загальне найменування, так як іноді мають на увазі сунну Аллаха, якою є Коран, а іноді - Пророка. Часом це бажані вчинки, а в ряді країн таким словом позначається обряд обрізання - хіта.

Для приватного життя

Навіть самий релігійний народ не може проводити весь час у молитвах, хоча в цьому відношенні мусульмани далеко попереду всієї планети, адже вони моляться п'ять разів на день. Понад обов'язкових може бути здійснений намаз по сунне. За його невиконання НЕ БУДЕ покарання на відміну від обов'язкових молитов, а й винагороди ніхто ніякого не чекає. Принаймні, матеріального. Цінність такого намазу - в очищенні від гріхів, виправленні похибок обов'язкової молитви. Мусульмани вірять, що Аллах вважає всі намази і може покарати за недостатню кількість.

іслам сунна

Під час такого спілкування з Аллахом людина зосереджується на своїх думках, йде від тлінність навколишнього світу і може висловити свої емоції. Не дарма сунна є збіркою правил і життєвих мудростей, почерпнутих з діянь Пророка. Вона дозволяє зрозуміти Пророка, його ставлення до Корану і перейнятися його вірою. Така молитва виходить від серця, а не від розуму.

Люди сунни

Є навіть велика гілка релігії іслам - суннизм. Люди сунни ретельно слідують шляхом Пророка, беруть його вчинки за еталон і керівництво до життя. Серед представників цього руху є відмінності в правилах юридичних рішень, святах і ставленні до іновірців. Умовно налічується більше одного мільярда сунітів, тобто 90% всіх правовірних мусульман. Це священний переказ шанують всі течії як найважливіше джерело віри після Корану.




лікування за сунне

Само переказ називають хадис. Також іменують кожне вислів Пророка, яких є величезна кількість.

Коран і сунна

Богослови різних країн сходяться на думці, що сунна є кращим інструментом для тлумачення священної книги. З арабської мови слово "сунна" перекладається як "звичай". Тобто в цьому збірнику хадисів зібрана вся інформація про діях і словах Мухаммада, його життя і дружинах. Мусульманська міфологія має повчальний характер, дозволяє алегорично засуджувати людські гріхи, погані емоції, злість і дурнословіе. По ній Аллах - це вища сила, що має супротивника - шайтана Иблиса, який єдиний з усіх ангелів відмовився підкоритися створеному Аллахом людині. Аллах дав людині волю, але правовірний мусульманин хоче потрапити в рай, а тому слід велінням Аллаха і намагається бути таким же, як Мухаммад (пророк).

Є багато схожостей Біблії і Корану. По суті, це вільне трактування однієї історії, коли Адам і Єва перетворюються на Адама і Хаву. Після заслання на землю Адам знаходить силу в мусульманській громаді, де відносини регламентуються шаріатом. Послідовники ісламу повинні визнавати те, що немає Бога, крім Аллаха і Мухаммада, який є його пророком. Віровідступництво каралося набагато жорсткіше, ніж зараз, вони каралися смертю.

намаз по сунне

Коли Пророк помер, його місце зайняли халіфи і в громаді стався розкол. Близькі родичі теж претендували на владу.

Особливості сунізму

Сунітське громада бере участь у виборі свого голови - халіфа, але робить це не за допомогою особистих уподобань, а на базі ознак приналежності до даного напрямку ісламу.

Сам термін "суннизм" оформився дуже давно, хоча точної дати немає. По суті це вчення про прямування життєвому шляху Пророка.

У сучасному ісламі

У мусульман сунна - це збірник норм державного, кримінального, майнового і сімейного права. Недарма вони вважають, що в священних книгах можна знайти відповіді на всі виникаючі питання. А якщо в книгах немає зустрінутою ситуації, то значить, і замислюватися над цим немає сенсу.

коран і сунна

Спочатку основою всьому була сунна Мухаммада, яка включала вчинки та висловлювання. Хадіси були необхідністю, оскільки божественних установлень Корану було мало для вирішення ряду питань у нових поколінь мусульман. Тому довелося заглибитися в зміст промов Мухаммада перед сучасниками. Цікавий і сам образ Пророка, вождя і засновника релігії. Спочатку бідний і всіма гнаний, він не побоявся виступити проти своїх одноплемінників, чим викликав повагу і трепет мусульман. Такій людині міг довіряти кожен, тому вчення про Пророка стало символом віри в право, слово Боже, історію та літературу.

Як лікуватися по сунне?

Не дивно, що при наявності керівництва до дії по будь-яких життєвих реалій можливо і лікування за сунне. Багато віруючих і зараз воліють відмовлятися від сучасних засобів і допомоги лікарів, мотивуючи свою відмову тим, що Аллах знає, як і коли повинен вмирати людина, і тому пошле засіб лікування. Лікування за сунне інакше зветься медициною Пророка. В основі лежать коранические аяти або пророчі хадіси. До лікування прийнято відносити все, що описував Пророк у відповідь на запитання своїх сподвижників про позбавлення від недуг. Медицина Пророка стосується не тільки безпосередньо здоров'я людини, але і прийнятої їжі, пиття, житла і навіть питань одруження. Це не говорить про те, що лікарів мусульмани не визнають, але по можливості намагаються лікуватися натуральними травами і засобами, ігноруючи хімічні препарати.

При складанні збірників хадисів вчені створювали цілі розділи для медицини, щоб розбити висловлювання за темами. Першим це зробив імам Малік у збірнику "Аль-Мувата", а вже за ним пішли імам аль-Бухарі, імам Муслім та інші. Про медицину Пророка склав окрему книгу Алі ар-Різа ібн Муса аль-Казім. Це був короткий трактат. А ось книгу "Пророча медицина" написав аль-Малік ібн Хабіб аль-Андулусі, якого також називали алім Андалусії. Це перша праця з підрозділами. Пророк говорив, що Аллах не послав хвороби без лікування, і єдина недуга, до якого немає протиотрути, - це смерть. Тобто хадіси спонукають до лікування і закликають до пошуку нових ліків. Пророк і його шановна родина слідували звітом Аллаха і приймали ліки і пили трав'яні чаї, щоб запобігти хворобам. І зараз можна знайти на арабських ринках трави, листовий чай і спеції, які пробуджують тонус, проганяють нежить і знімають болі при менструаціях. Тобто всі ліки поруч, варто тільки захотіти їх знайти.

Поділися в соц мережах: