Історія Іова Багатостраждального. Святий праведний Іов багатостраждальний


Святий праведний Іов Багатостраждальний - це шанований християнами боговгодно людина, що жила на землі приблизно за 2000-1500 років до початку нової ери. Інакше його називають Іовом бідним, за ті випробування, які йому послав Бог. Практично єдине джерело, що розповідає про нього - це Старий Заповіт Біблії. Історія Іова - основна тема нашої статті.

Хто такий Іов?

Жив він у Північній Аравії. Передбачається, що Іов Багатостраждальний доводиться племінником Аврааму, тобто є сином його брата Нахора. Був він людиною правдивим і доброзичливим. Але віруючі прославляють його як глибоко віруючого і богобоязливого праведника. Йов творив злих справ і не мав у своїх думках заздрості і осуду.

історія Іова

Був він щасливим батьком 7 синів і 3 дочки. Мав багато друзів, слуг і незліченні багатства на ті часи. Стада Іова примножувалися, поля давали хороший урожай, а сам він був у повазі і шані у одноплемінників.

Початок випробувань

Важке і болісна була історія бідного Іова. У Біблії розповідається, що одного разу біля Божого престолу зібралися ангели, щоб передати Всевишньому людської молитви і попросити послати благ роду людському. Серед них був і Сатана, який з'явився очорнити грішників і плекав надії, що Бог дозволить йому покарати їх.

історія Іова багатостраждального

Господь поцікавився у нього про те, де він був і що бачив. На це Сатана відповів, що обійшов всю землю і побачив багато грішників. Потім Господь запитав про те, чи бачив ворог роду людського раба божого Іова, який єдиний на землі прославився своєю справедливістю, був беспорочен і богобоязливий. Сатана відповів ствердно, але піддав сумніву щирість праведника.

Господь дозволив випробувати Іова. Сатана поставився до цього з особливим завзяттям і погубив всі стада праведника, спалив його поля, позбавив багатства і слуг. Але на цьому випробування не закінчилися, загинули і діти його. Історія Іова оповідає, що праведник зі смиренням прийняв страждання, змирився з ними, але продовжував і далі вихваляти Господа.

історія бідного Іова

Страждання Іова

І знову постав Сатана перед престолом Всевишнього. Цього разу він сказав, що праведник не відрікається від Бога, бо страждання його недостатньо сильні і торкнулися тільки майна, не зачепивши плоті. Господь дозволив Сатані наслати на Іова хвороби, але заборонив позбавляти розуму і зазіхати на його свободу волі.

Тіло праведника покрилося проказою, і він змушений був піти від людей, щоб не заразити їх. Від страждальця відвернулися всі друзі, навіть дружина перестала співчувати йому. Одного разу вона прийшла до Йова і присоромив його, сказавши, що по дурості своїй він позбувся всього і випробовує тепер неймовірні муки. Жінка докоряла страждальця в тому, що він досі любить Бога і шанує його. Якщо Господь так жорстокий і немилостивий, то треба зректися нього і померти з хулою на вустах, таким було її думку.




історія бідного Іова в біблії

Думки дружини Іова зрозуміти неважко. На її думку, якщо послав Бог благо, треба возвеличити його, а якщо піддав мукам, засудити. Історія Іова Багатостраждального оповідає, що страждалець присоромив дружину свою і не побажав її далі слухати. Бо від Бога потрібно однаково зі смиренням приймати і блага, і страждання. Таким чином, праведник і в цей раз не відкинув Господа і не згрішила перед ним.

Друзі страждальця

Чутки про страждання праведника дійшли до трьох приятелів його, які жили вдалині. Вони вирішили відправитися до Йова і втішити. Вгледівши його, вони жахнулися, так страшно хвороба змінила тіло страждальця. Друзі сіли на землю і мовчали сім днів, тому що не змогли знайти слів, щоб висловити своє співчуття. Іов заговорив перший. Він висловив скорботу про те, що народився на світ і був підданий жахливим стражданням.

Тоді друзі Іова почали розмовляти з ним, висловлюючи свої думки і переконання. Вони щиро вірили, що Господь посилає праведникам добро, а грішників - зло. Тому вважали, що у страждальця є приховані гріхи, про які він не хоче розповідати. І запропонували друзі покаятися Іову перед Богом. На це страждалець відповів, що промови їх ще більше отруюють його страждання, бо воля Господа незбагненна і лише одному йому відомо, чому одним він посилає блага, а іншим - важкі випробування. І нам, грішним людям, не дано знати помисли Всевишнього.

Розмова з Богом

Праведник звернувся до Господа у своїй щирій молитві і попросив його бути свідком в його безгрішності. Бог явився страждальцеві в бурхливому вирі і докорив його за міркування про вищу промислі. Історія Бідного Іова оповідає, що Господь пояснив справедливому: тільки йому відомо, чому відбуваються ті чи інші події, і люди ніколи не зможуть усвідомити божий промисел. Тому людині не можна судити Всевишнього і вимагати від нього якого-небудь звіту.

Після цього Бог через праведника звернувся до друзів Іова та звелів їм принести жертву руками страждальця, бо тільки так він готовий пробачити їх за засудження праведника і невірні роздуми про волю Господа. Друзі привели сім баранів і стільки ж тельців до праведному. Іов молився за них і приніс жертву. Бачачи, що праведник, незважаючи на свої тяжкі страждання, щиро просить за друзів своїх, Бог простив їх.

святий праведний Іов багатостраждальний

Нагорода

За фортеця віри Господь винагородив страждальця великими благословеннями: зцілив його немічне тіло і дав багатств в два рази більше, ніж було раніше. Родичі і колишні друзі, які відвернулися від Іова, почувши про чудо зцілення, прийшли порадіти з праведником і принесли йому багаті дари. Але на цьому не скінчилися благословення Бога, він послав Іову нове потомство: семеро синів та три дочки.

Закінчення життя праведника

Історія Іова Багатостраждального оповідає, що нагороджений був він Господом за те, що навіть в жалі не забував Бога і любив його більше, ніж себе і майно своє. Навіть великі страждання не змусили праведника відректися від Бога і засудити його промисел. Після випробувань Іов провів на землі ще 140 років, а всього він жив 248. Бачив праведник своє потомство до четвертого коліна і помер глибоким старцем.

Історія Іова вчить християн того, що Господь посилає праведникам не тільки винагороду за їхні діла, а й нещастя, щоб вони утвердилися у вірі, осоромили Сатану і прославляли Бога. Крім цього, життєвий шлях праведника розкриває нам істину, що земне щастя не завжди може відповідати чесноти людини. Також історія Іова вчить співчутливості до болящим і нещасним людям.

Поділися в соц мережах: