Бог родючості - Перун, Велес або Мокошь?


Споконвіку люди у що-небудь вірили. Не знаходячи пояснення багато чому навколо себе, наші предки звикли вважати, що дані явища управляються вищими силами. Таким чином з'явилася величезна кількість богів. На території Стародавньої Русі вважалося, що кожна стихія, кожне справу, якою займається людина, керується своїм власним богом. Так, бог літнього сонця, природи - це Дажбог, богиня води - Дана, Додола або Перуниця - управляла грозами і блискавками, будучи одночасно дружиною Перуна, бог родючості - Мокоша і т. Д.

бог родючостіКожне ремесло, кожна пора року і природна сила, кожна тварина і рослина мали свого бога. Це входило в основу язичницької культури людей. Богам приносили жертви, їх задобрювали, їм молилися, просячи захисту, заступництва і допомоги.

Так, для отримання хорошого врожаю, для високої родючості слов'яни співали оди дружині Велеса - Мокоші. Нарівні з нею люди поклонялися Рожаницам - богиням, протегував всього живого, в тому числі жіночого родючості. Мокоша - бог родючості у слов'ян, вірніше, богиня, зустрічається в стародавніх літописах, але відомості, представлені там, не завжди зрозумілі, а часто і досить суперечливі. Мокоша іноді ототожнювали з Матір'ю сирої землі. Висока струнка жінка з великою головою і неправдоподібно довгими руками - ось зображення богині на стародавніх вишивках, слов'янських рушниках і виробах.

бог родючості у слов'янВерховний бог Перун також шанувався у древніх слов'ян як бог родючості. Це верховне божество, син Сварога, він був покровителем всього живого: лише тільки йому було під силу ниспослать цілющі краплі дощу, подарувавши засушений землі довгоочікувану вологу. Саме Перун міг покарати людей посухою і неврожаєм. Тому слов'яни свято вірили, що лише цей бог родючості, блискавок і дощу може подарувати їм багатство. Люди також вірили, що Перун здатний своїми золотими блискавками виганяти злих демонів, що атакували людини, і захищати його від чарівних чар.




Практично на одному рівні з Перуном або на щабель нижче нього стояв бог Велес - чоловік Мокоші. Його вважали заступником і охоронцем мисливців, скотарів, а пізніше і багатства. Велеса ототожнювали з нижнім світом - Навью. Рахуючись покровителем мертвого світу, Велес шанувався предками і як бог родючості. Вважалося, що душі покійних можуть попросити Велеса про гарний урожай, тому в ті часи на полі завжди залишали стрічку неприбраних злаків - дар богу з метою задобрити його. Не дарма багато зображення, де Мокошь простягає руки до землі, інтерпретуються як її прохання до чоловіка про гарний урожай. Цього бога шанували не тільки слов'яни: литовці навіть відзначали колись день пам'яті покійних, який називався «Велесове час». Його досі шанують і в Індії, називаючи Шивой.

бог родючості в Єгипті

Така колиска цивілізації, як Єгипет, також має свого бога родючості. Адже недарма єгиптяни вважалися одними з кращих хліборобів у світі, пристосовуючи під плантації навіть самі неродючі грунти. Величезну роль в отриманні врожаю для народу цієї країни грає Ніл. Але головний бог родючості в Єгипті - це Мін. Його вважали також покровителем чоловічої сили, зображуючи з неприродно великим дітородних органів.

Поділися в соц мережах: